Hoeveel beweging is gezond?
Na roken en ongezonde voeding is onvoldoende beweging de 3e grote factor die bijdraagt aan de ziektelast in Nederland. Onder beweging vallen eigenlijk alle vormen van lichamelijke activiteit, waarbij grote spiergroepen actief worden. Van rustig lopen of fietsen, tot het spelen van een voetbalwedstrijd of lopen van een marathon. De mate van inspanning kan variëren van licht intensief tot zwaar intensief. Daarnaast is er ook nog sedentair gedrag. Dat is alles waarbij we niet bewegen en dus zitten of liggen Dit sedentair gedrag is groot probleem voor de gezondheid. Gemiddeld zit een Nederlander net iets meer dan 9 uur per dag.
De Gezondheidsraad heeft duidelijk beschreven hoeveel we moeten bewegen om het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en, bij ouderen, botbreuken te verlagen.
Beweegrichtlijnen Gezondheidsraad voor volwassenen en ouderen:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen (65+) gecombineerd met balansoefeningen.
- Voorkom veel stilzitten.
Hoeveel beweeg jij?
De helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg. Hoe zit dat met jou? Misschien ben je je helemaal niet zo heel erg bewust van hoeveel je doet op een dag.
Wil je graag onze hulp om te werken aan je conditie, kracht en balans? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te kijken of je kunnen begeleiden in onze oefenzaal! 0541-515563